Här får du se en del av det som finns i Björnhyltans Trädgård.


Vi har många olika rum och platser du gärna återkommer till!


Välkommen med på en rundtur:

Livsrummet

En del av växthuset kallar vi vårt Livsrum. Rummet är en plats där både växterna och vi ska trivas och växa i. Här odlar vi det där som inte är riktigt härdigt hos oss, men som vi älskar att se på och äta av.


En medelhavskänsla smyger sig på med vinrankor, oliv- och fikonträd. Rosor, liljor och hortensior frodas. Här finns Trädgårdskaféet och sköna platser att sitta på.


Regniga dagar brinner brasan i kaminen och lugnet breder ut sig.


Våra barnbarn älskar att ”känna” på vattenfallet i det hörn de kallar ”djungeln”.

Växthuset

I den andra delen av vårt äldsta växthus odlar vi grönsaker och örter av många slag. Tomater, gurka, paprikor och basilika för att bara nämna några.


Här drar vi också upp alla de plantor vi sedan sätter ut på friland. I olika hörn experimenteras det med nya grödor, kanske Yacun eller Citrongräs.


Man kan förundras över hur stora vissa växter blir på en enda säsong, trots att detta är ett enkelt kallväxthus.

Sparrishuset

Våren 2016 planterade vi 650 plantor sparris i vår nya bågväxthus. Vi har sparrisen i ett växthus för att kunna skydda dem mot vårfrosten som ofta drabbar oss i zon 4-5.


Sparris är en härlig spröd grönsak, som kommer när man längtar som mest efter det fräscha och krispiga.


Vintern innehåller ju mest rotfrukter från jordkällaren, som i april är ganska tradiga. I ett hörn av sparrishuset har vi också planterat härliga hösthallon.

Blommorna

Vi älskar en trädgård full av både blommor och grönsaker. Därför har vi runt växthuset och ibland mitt i grönsaksodlingarna många vackra blommor. Här finns perenner och ettåringar, sådant som blommar tidigt och sent.


Vårt kärva klimat till trots har vi hittat en del rosor som gläder oss, men mest av allt älskar vi perenner av olika slag.


Överallt finns det nåt nytt att upptäcka och förundras över. Vissa blommor har vi speciellt för bin och andra pollinerare.


Andra, tror sniglarna är till för dem, men det ska vi bli två om…

Örtagården

Längs stenmuren bakom växthuset har vi en enkel örtagård, där de vanligaste kryddörterna får visa upp sig i all sin prakt.


De år kryddsalvian övervintrar bra översållas den med blå blommor, oreganon lockar mängder av fjärilar och andra insekter.


På guidningarna smakar vi gärna på den goda kinesiska gräslöken och drar handen genom rosmarinen.


Kryddörter är enkla och tacksamma att odla, bara de får stå i solen!

Dammarna

För ganska många år sedan byggde vi en liten damm där berget går i dagen mellan växthusen. En damm för att gynna alla rovinsekter och fåglar, men också för att kunna njuta av vattenspegeln.


Nu har dammen fått en avknoppning med en liten ”sprickbäck” emellan.


Vi har inget naturlig vattenflöde just här, men det ska få bli ett cirkulerande system med näckrosor, iris och bambu att njuta av.

Täckodlingen

Mellan växthusen finns en större täckodling. Detta odlingssätt innebär att man aldrig gräver eller rensar ogräs, utan i stället tillför organiskt material med jämna mellanrum.


I vår täckodling odlar vi en hel del grönsaker till gårdsbutiken. Somligt trivs extra bra med allt material som håller på att bli jord, t.ex pumpa och kål.


Ute på åkern odlar vi allt det där man sår direkt, men här i täckodlingen är det perfekt att plantera.

Hönorna

Hos oss har hönorna ett eget sommarhus i en liten äppellund. Där kan de njuta av skyddet och svalkan under träden när höken svävar och solen skiner.


En del hönor föredrar att sitta i äppelträden på natten, istället för att gå in i sitt hus.


Genom ett fönster på hönshuset kan du se om någon höna ligger i redet och värper eller om det finns ägg att plocka.


Att mata hönorna med maskrosblad är en aktivitet som passar stora som små.